Instrumenten-Snuffelcursus

Nieuw!
We zijn gestart met de eerste Snuffelcursus! Wekelijks vanaf maandag 2 oktober 2023, van 16-17 u (uitgezonderd schoolvakanties), bij Gigant. Dit schooljaar kun je deelnemen voor de belachelijk lage introductieprijs tussen van 100 Euro voor 17 lessen en gebruik van hoogwaardige instrumenten, dankzij de
financiƫle steun van het Frank van der Wal Fonds. De tweede Snuffelcursus start op maandag 26 februari 2024.

Na de zomervakantie start de derde cursus. Meld je zo snel mogelijk aan via info@a-jo.nl, want het aantal plaatsen is beperkt! Het helpt ons bij de planning als jullie zo snel mogelijk (voorlopig) aanmelden en daarbij aangeven welke dagen/tijden wel/niet mogelijk zijn.

Ons aanbod

Kinderen gaan tijdens de cursus in groepsverband kennismaken met de orkestinstrumenten. Verschillende instrumenten kun je zelf proberen onder deskundige begeleiding, en kunnen ook korte tijd mee naar huis worden genomen. Spelenderwijs worden daarbij ook de benodigde basisvaardigheden aangeleerd. Wekelijks is er een uur les. De cursus wordt afgesloten met een presentatie/voorstelling voor publiek.

Doel van de cursus

Zelf een muziekinstrument spelen is voor ieder kind een verrijking, die het hele verdere leven positief doorwerkt. Maar het is voor een kind bijna niet te doen om uit het overweldigende aanbod aan muziekinstrumenten te kiezen welk instrument het beste past.

Het hoofddoel van de snuffelcursus is de kinderen enthousiast te maken om zelf een instrument te leren spelen, en ze een goede keuze te laten maken voor het favoriete instrument om verder mee te gaan.

Nevendoelen zijn dat ook daadwerkelijk aansluitend wordt gestart met muziekles bij een gekwalificeerd docent en dat, zodra dat mogelijk is, ook in groepsverband samen muziek wordt gemaakt, bij voorkeur bij een van de Apeldoornse Jeugdorkesten.

Cursusopzet

  • Een cursus bestaat uit 17 wekelijkse lessen van een uur, verdeeld over 4 aansluitende blokken van 4 lessen, plus een afsluitende les (behalve tijdens de schoolvakanties).
  • 8 tot 12 deelnemers per cursus.
  • Leeftijd tussen 8 en 14 jaar.
  • De lessen worden gegeven door gekwalificeerde en bevoegde muziekdocenten, ondersteund door deskundige vrijwilligers.
  • Het gebruik van diverse muziekinstrumenten tijdens de lessen is inbegrepen; in overleg met de docent kan een instrument tijdelijk mee naar huis worden genomen om thuis verder te proberen; gezien de grote verscheidenheid aan instrumenten kan het voorkomen dat niet ieder instrument steeds voor ieder kind beschikbaar is.
  • Voor een cursus die naschools op een basisschool of BSO wordt gegeven, aansluitend aan een schoolproject, kan een verkort programma worden aangeboden van 13 lessen, verdeeld over 4 aansluitende blokken van 3 lessen, plus een afsluitende les (de introductielessen per instrumentgroep zijn dan niet meer nodig).

Locaties en tijden

De cursus vindt plaats bij Gigant, Nieuwstraat in Apeldoorn op een doordeweekse dag, meestal eind van de middag (afhankelijk van de wensen van de aangemelde kinderen).

Daarnaast kunnen bij voldoende belangstelling cursussen worden gegeven op andere locaties (scholen, BSO, buurthuizen).

Informatie, aanmelding, voorwaarden en kosten

Informatie en aanmelding kan per email aan info@a-jo.nl. Na aanmelding ontvangt u een inschrijfformulier dat getekend per email kan worden geretourneerd. Als instrumenten mee naar huis worden genomen, is dat voor risico van de gebruiker.

Deelnemers betalen een bijdrage aan de kosten van de cursus en het gebruik van de instrumenten. De eerste cursussen worden met een introductiekorting aangeboden.

Voor cursussen die op basisscholen of BSO worden gegeven gelden aangepaste voorwaarden en tarieven.

Gedetailleerd cursusplan

In ieder instrumentenblok gaan we de instrumenten introduceren, waarna de kinderen iedere les op een instrument kunnen spelen. Ze mogen zelf kiezen op welk instrument ze willen spelen (uitgangspunt is 2-3 instrumenten uit iedere instrumentblok. In overleg met de docent kan een instrument ook korte tijd mee naar huis worden genomen. Na afloop van de vier blokken hebben we een afsluitende les (voorstelling), waarin de kinderen samen spelen op het instrument dat zij het leukst vinden. Hierbij kan publiek (familie, vrienden) aanwezig zijn.

Een impressie van de eerste Snuffelcursus met docenten Gloria en Gemma.