Nieuws & Nieuwsarchief

   Wij zijn ook te zien en te horen via ons YouTube kanaal! Klik HIER

INTRODUCTIEKORTING
Als je muziekles hebt van een docent die is aangesloten bij de Samenwerkende Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn (SPMA) of bij Gigant, dan mag je het eerste jaar met 50 % korting lid van een van onze jeugdorkesten zijn. KLIK HIER voor een overzicht van bij SPMA aangesloten docenten, of KLIK HIER  voor de bij Gigant aangesloten docenten.

INSTRUMENTEN SNUFFELCURSUS
Na de zomervakantie start de derde snuffelcursus. Meld je snel aan (klik HIER), want het aantal plaatsen is beperkt.

 

(2 maart 2024)
Een uniek optreden van het Pop-up orkest in Theaterzaal Gigant. Noah Jaora, Lotte Lizz en Sabien, drie jonge, talentvolle Apeldoornse popartiesten, speelden samen met het Pop-up orkest hun eigen nummers. AJO werd aangevuld met een aantal jonge muzikanten en gecoacht door onze cellodocente Glòria Expósito Pérez en spelers van het NJON. Arrangeur Bouke Ansing heeft voor de artiesten een speciale, grootse orkestversie gearrangeerd. De muzikale leiding werd verzorgd door onze vaste dirigent Rob Kaptein.

Hieronder een foto-impressie van repetities en optreden (foto’s: René van Gerwen).

  

 

  

 

(12 februari 2024)
Eindoptreden van onze eerste Instrumenten-Snuffelcursus. De 12 kinderen lieten zien en horen wat ze hebben ervaren en geleerd bij hun16 lessen met tal van verschillende instrumenten. De zaal zat vol met enthousiast publiek. Het merendeel van de kinderen gaat verder met muziekles op hun favoriete instrument. Voor deze eerste lichting hebben we een aantrekkelijke korting voor het eerste halve jaar les, dankzij een fonds dat ons hierbij helpt. Op 26 februari start de tweede cursus; na de zomervakantie de derde. Meld je snel aan (klik HIER), want het aantal plaatsen is beperkt. Hieronder een foto-impressie (foto’s: René van Gerwen).

  

 

(11 februari 2024)
Het Kinder Cultureel Café vond plaats in de Theaterzaal Gigant, gratis toegankelijk. Wij verzorgden vooraf en na afloop een Instrumenten-Snuffelparade: kinderen kouden een groot aantal muziekinstrumenten proberen, met deskundige begeleiding. Veel gedrang, plezier en lawaai. De kinderen genoten volop. Hieronder een foto-impressie (foto’s: René van Gerwen). 
 

 

 

(23 januari 2024)
Ons Winterconcert was een groot succes. In de vrijwel uitverkochte Theaterzaal van Gigant lieten onze drie orkesten afzonderlijk horen en zien wat ze de afgelopen maanden hebben ingestudeerd. Tot slot speelden ze allemaal samen. Hieronder een foto-impressie (foto’s: René van Gerwen) 

 

 

 

  

 

(17 december 2023)
Wij verzorgden een Instrumenten-Snuffelparade bij een concert van het Apeldoorns Symfonieorkest. Kinderen kouden naar hartenust een groot aantal muziekinstrumenten uitproberen. Ook ouders namen de kans waar. Het concert was mooi, met spannende verhalen over een harpspeler, en onze snuffelparade was de kers op de taart.  De kinderen genoten volop. Hieronder een foto-impressie (foto’s: René van Gerwen). 

 

 

 

(6 oktober 2023)
Enthousiaste kinderen en ouders bij onze eerste Instrumenten-snuffelcursus; sinds 2 oktober vindt die plaats, 17 weken op maandagmiddag. In een klein groepje kennismaken met tal van instrumenten, uitgebreid proberen en zelfs even mee naar huis nemen. De kosten zijn belachelijk laag dankzij de ondersteuning van het  Frank van der Wal Fonds. Hier een impressie van een les met de cello, onder leiding van onze docenten Gloria en Gemma.
 

    

 

(18-28 september 2023)
Ons eerste project ‘’AJO op School’’, bij de KBS Sint Victor in Apeldoorn. Vanaf groep 4 kreeg iedere groep vier lessen van 1 uur, door muziekdocent Gemma Scherpenzeel. In iedere les werd een instrumentengroep behandeld, en de kinderen konden ook zelf proberen om geluid uit een instrument te krijgen. Als slot van het muziekproject was er een presentatie voor de hele school, vanwege het mooie weer op het schoolplein, waarbij iedere groep een ingestudeerd stukje ‘’Body Percussion‘’ liet zien en horen. 
‘’AJO op School’’ willen we de komende tijd ook bij andere scholen uitvoeren. Geïnteresseerde scholen kunnen contact met ons opnemen.

 

(4, 5 en 12 augustus 2023)
Tijdens de Gelderse Muziekzomer verzorgden wij een instrumenten-snuffelparade bij concerten van het Nationaal Jeugdorkest (NJO). In de foyer van Orpheus en bij de stallen van Paleis het Loo, beide in Apeldoorn, stond een grote tafel vol met echte muziekinstrumenten, de meeste wat kleiner dan gebruikelijk en daardoor geschikter voor kinderen. Kinderen (en hun ouders) konden ervaren hoe het voelt om zelf muziek te maken, met trompet, hoorn, saxofoon, trombone,  dwarsfluit, klarinet, blokfluit, viool, cello en percussie. Begeleiders van AJO en musici van NJO hielpen daarbij. Verbazend hoe snel kinderen er een mooi geluid uit konden krijgen. Bij bijna honderd kinderen werd het vuurtje voor de muziekliefde ontstoken; hopelijk vindt het zijn verdere weg bij onze Snuffelcursus, waarmee we in oktober 2023 starten; voor info en aanmelden KLIK HIER .
Hieronder een foto-impressie (foto’s: Fien Kuijvenhoven en René van Gerwen).
 

 

 

 

 

 

(28 juni 2023)
JAJO trad op bij de Vrijeschool de Vijfster in Apeldoorn.  Naast het spelen van eigen werk werd het grote kinderkoor van de school begeleid. Alle kinderen en ouders genoten van een mooie muzikale ochtend (foto’s: René van Gerwen).

 

 

(20 juni 2023)
Ons afsluitende Lentezomerconcert vond dit jaar plaats in de Theaterzaal van Gigant in Apeldoorn. Speelgroep, JAJO en AJO traden apart en gezamenlijk op, en lieten zien en horen hoe goed ze samen muziek kunnen maken. Een mooie afsluiting van een orkestjaar vol enerverende evenementen. Na een welverdiende vakantie gaan we het nieuwe orkestjaar in september beginnen met een bijzondere familiedag voor alle leden en hun families. (foto’s: René van Gerwen). 

 

 

 

(10 juni 2023)
Wij zijn een trouwe deelnemer aan de jaarlijkse Culturele Pleinmarkt bij/in Orpheus in Apeldoorn. Samen met het Apeldoorns Symfonieorkest traden wij in de RABO-zaal op met een groots concert. Ook waren we de hele dag actief met een Instrumenten-Snuffelparade, waar vele tientallen kinderen (en soms ook volwassenen) onder deskundige begeleiding een muziekinstrument konden uitproberen. Een selectie uit Jong-AJO en Speelgroep speelde in de Gigant tent. En bij de marktkraam van de Apeldoornse Muziekfederatie AMF was algemene informatie over de vereniging verkrijgbaar. Dat alles onder het CPM-
motto: kom dat zien, moet je horen, dat wil je óók doen! Hieronder een foto-impressie (foto’s: René van Gerwen)

De Instrumenten-Snuffelparade
 

 

Repeteren samen met het Apeldoorns Symfonieorkest
 

Optreden met het Apeldoorns Symfonieorkest in de RABO-zaal van Orpheus
 

 

(19 mei 2023)
AJO heeft gespeeld bij het Maaiveld Festival, op het hoofdpodium op het Stationsplein in Apeldoorn. Het tweedaagse
Maaiveld Festival, op verschillende locaties in de binnenstad, bood meer dan 25 optredens, voorstellingen en shows, niet alleen met de grote landelijk bekende namen, maar ook met lokale toppers zoals AJO. AJO presenteerde een swingende show, samen met twee solisten, Gemma Scherpenzeel (dwarsfluit) en Eise de Lange (trompet), vol contrasterende muziekstijlen. Voor een korte video-impressie van een nummer uit dit zonovergoten optreden KLIK HIER.

 

 

(2 april 2023)
De speelgroep liet van zich horen! Er kon niemand meer bij in de volle zaal De Walvis bij Gigant in Apeldoorn. Het enthousiaste publiek genoot, en de artiesten niet minder.  Zo’n optreden smaakt naar meer…

 

(27-28-29 februari 2023)
Ons jaarlijkse Orkestweekeinde van het AJO was deze keer een Midweek versie in de schoolvakantieweek. Voor veel orkestleden het absolute hoogtepunt van het orkestjaar. Hard werken aan de muziekstukken voor Maaiveld, maar vooral samen veel plezier maken en heel weinig slapen. Op dinsdagavond een ‘Stamppotconcert” met  een eenvoudige doch voedzame maaltijd vooraf, voor alle leden, ouders, vrijwilligers en belangstellenden. Woensdagochtend een swingende percussieworkshop in samenwerking met Drumschool Apeldoorn, voor alle orkesten van de vereniging en hun ouders. Hieronder een foto-impressie (foto’s: René van Gerwen)

 

De sloffen van Laurie en de cello van Stefan….
 

 

(23 februari 2023)
AJE, ons Apeldoorns Jeugd Ensemble onder leiding van Noah, met Laurie en Marilène op viool en Bor op cello, speelde in de nieuwe Dille & Kamille vestiging in Apeldoorn, gevestigd aan de Hoofdstraat 136. Het talrijke winkelende publiek toonde zich blij verrast bij deze bijzondere muzikale verrassing en zong zelfs spontaan mee met ”La donna è mobile”! Het AJE kunt u inhuren voor muzikale opluistering van uw bedrijfsactiviteit, jubileum, verjaardag of feest. zie de AJE webpagina. Hieronder een foto-impressie (Foto’s: Fien Kuijvenhoven).
 

 

 

 

(21 januari 2023)
We hebben weer genoten van ons traditionele Nieuwjaarsconcert BUBBELS 2023! Deze keer weer samen met het Apeldoorns Symfonieorkest ASO, en weer in een van de beste concertzalen van Apeldoorn, De Hofstad. Vel enthousiast publiek, feestelijke opening door locoburgemeester Peter Messerschmidt, een opbouw van jong naar minder jong met de orkesten apart, eindigend met een grandioos Tutti, onder ons motto: ”Muziek maken doe je samen!” Na afloop proosten met (alcoholvrije) bubbels en bijpraten onder het genot van door orkestleden zelf gebakken lekkernijen. Een perfecte start van het nieuwe jaar, vol muzikale beloften …..
Hieronder een foto-impressie (foto’s: René van Gerwen)

                        De locoburgemeester opent
 

          De Speelgroep                                                Jong-AJO                  
 

Jong-AJO met Vivaldi op Boomwhackers      AJO
 
AJO                                                                  ASO
 
ASO                                                                 Tutti
 
Tutti
 

 

(28 augustus 2022)
Ons ensemble (AJE) onder leiding van Noah Langenbach, versterkt met andere muzikanten, waaronder Gemma Scherpenzeel, onze dirigent van de Speelgroep, dwarsfluitdocent en -solist, zorgden voor de muzikale omlijsting van het jubileumtoernooi van de Veluwse Golfclub in Hoog Soeren (besloten bijeenkomst). U kunt ensembles inhuren om evenementen muzikaal op te luisteren; we kunnen daarbij op uw wensen inspelen qua samenstelling, omvang en repertoire. Een foto-impressie (foto’s: René van Gerwen)

 

   

 

(2 juli 2022)
Met ons zomerconcert ”Connecting Summertime” hebben we het seizoen afgesloten in de Grote Kerk aan de Loolaan in Apeldoorn. De zomer straalde iedereen tegemoet. Onder leiding van dirigenten Gemma en Rob lieten onze Speelgroep, JAJO en AJO, versterkt met leden van het Aledoorns Symfonie Orkest, hun kunnen zien en horen. Het blaaskwintet Oostenwind trad op met een bijzonder mooi muziekstuk van Jurriaan Andriessen. Met fluisterzachte en plots donderende tonen van het unieke Bätz-Witte orgel vulden orkestlid Jan-Pieter en bestuurslid René de changementen muzikaal op. Orkestlid Jean-Auguste presenteerde het geheel. Deze keer verbonden we ons met de hele bevolking van Apeldoorn en omstreken door dit concert gratis aan te bieden, met speciale aandacht voor bevolkingsgroepen die normaal gesproken niet zo gauw naar onze live concerten gaan. Dit was mede mogelijk dankzij een bijdrage van de gemeente Apeldoorn. De vrijwillige donaties van het publiek komen ten goede aan vluchtelingen en asielzoekers in Apeldoorn. (poster en foto’s: Hans Oonk).

 

 

 

 

(11 juni  2022)
Culturele Plein Markt in/bij Theater Orpheus in Apeldoorn
Na twee jaar stilte kon het weer, en weer met stralend weer. Het slotconcert in de foyer werd door een selectie uit het AJO en het Apeldoorns Symfonie Orkest verzorgd. Het publiek stroomde toe en genoot. (Foto’s: René van Gerwen)

 

 

 

(31 mei 2022)
Het Jong-AJO zich gepresenteerd op basisschool Eben Haezer in Apeldoorn. Met enkele mooie stukken als intro werd een goed gevoel gegeven van het indrukwekkende van een orkest. Alle kinderen van groep 3 tot en met 5 mochten vervolgens zélf alle orkestinstrumenten onder begeleiding van de orkestleden uitproberen. Er bleken veel aspirant-strijkers, hout- en koperblazers,, harpisten, pianisten en slagwerkers te zijn! Geweldig, wat een enthousiasme. En onder de orkestleden blijken onderwijs-skills overvloedig aanwezig te zijn! Onder de vakkundige leiding van dirigent Rob Kaptein werd gezamenlijk gerepeteerd door de orkestleden en leerlingen die al een eigen instrument bespelen. Met dit orkest in nieuwe samenstelling kon tot slot, onder overweldigende belangstelling van ouders, broers en zusjes , een mooi concert ten gehore gegeven worden.  Na dit succes willen we graag vaker bij scholen een project mee uitvoeren. Scholen kunnen ons hiervoor benaderen. (Foto’s: Hans Oonk)

 

 

(28 mei 2022)
Onze verenigingsactiviteit: heel AJO bakt-wedstrijd, speurtocht in de natuur, samen muziek maken en een uitgebreide BBQ! Samen met leden, oud-leden, ouders, broertjes/zusjes en genodigden. De Buiteling in Wenum-Wiesel was een ideale locatie  en het weer zat ook mee. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers een groot succes! Hieronder een foto-impressie (Foto’s: René van Gerwen)

De bak-jury (Gemma, Nico en Jan) nam ruimschoots de tijd voor zijn zware taak  

Noah als dirigent van het gelegenheidsorkest
   

 

(5 april 2022)
Een aantal spelers uit het AJO vindt het zo leuk om samen muziek te maken, dat ze naast het orkest ook nog in een ensemble willen spelen. Daaruit is ons AJE (Apeldoorns Jeugd Ensemble) ontstaan. Een vraag van de Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON), die in het Apeldoornse Orpheus hun domicilie hebben, kwam bij ons binnen om met hun hulp een schoolproject uit te voeren. Samen met andere musici begeleidde het AJE dit project met en voor de Apeldoornse basisschool Mr. Lugtmeijer. Leerlingen van die school hebben ”stop motion” filmpjes gemaakt bij delen uit het Carnaval der Dieren van Camille Saint-Saëns. Klarinettist Maarten Takken van het NJON verzorgde de coaching vanuit NJON en speelde daarnaast de klarinetpartij. Hieronder een foto-impressie van dit bijzondere evenement, in een van de zalen van Theater Orpheus, waar alle leerlingen van deze school bij aanwezig waren. Klik HIER voor een schitterend filmpje van dit unieke evenement.
AJO-hoornist en jeugdbestuurslid Noah is de drijvende kracht achter het AJE, waarmee hij zich ook in het dirigeren en produceren kan bekwamen. De samenstelling van het AJE is flexibel en wordt aangepast aan vraag en aanbod. Iedereen die een zakelijke of privé-activiteit, zoals verjaardag, jubileum, trouwfeest of diner, muzikaal wil laten opluisteren, kan het AJE inhuren. Interesse? Stuur dan een email naar info@a-jo.nl. In de meeste gevallen vragen we daarvoor een marktconforme vergoeding.

 

 

 

(20 maart 2022)
De Speelgroep heeft zich voorgesteld bij het Kinder Cultureel Café, in de uitverkochte Theaterzaal van Gigant, onder leiding van dirigent Gemma Scherpenzeel. De instrumenten werden voorgesteld aan het publiek en er werd uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken om samen muziek te maken. en hoe leuk dat is. Het was een unieke belevenis voor onze beginnende muzikanten, zo samen op dat grote podium.

 

(12 maart 2022)
Eindelijk, we konden weer een concert organiseren met onze drie orkesten, in de Theaterzaal van Gigant. De zaal was vol met enthousiast publiek, dat uitgroeide tot een spontane ritmesectie van bijna 200 muzikanten, bij de opzwepende Aragonaise uit Carmen van Bizet. Hieronder een foto-impressie (foto’s: Hans Oonk). Op ons YouTube kanaal staan een paar filmpjes van dit optreden, klik HIER

   

   

   

   

   

 

(11-12 februari 2022)
Zo lang naar uitgekeken, en eindelijk kon het weer: het jaarlijkse orkestweekend van het AJO. Orkestlid Isabella schreef het volgende verslag. ”Onze eigen dirigent Rob was helaas afwezig wegens corona, maar gelukkig zijn een aantal mensen ingevallen zodat we toch nog konden repeteren. De eerste dag viel Noah in. In ons eigen orkest speelt hij hoorn maar dirigeren kan hij ook. Na die repetitie aten we spaghetti, gekookt door de orkestpapa en mama (oud-leden Christien en Philip), waarna we nogmaals repeteerden. Daarna was het tijd een traditie; het Grote Chaosspel: groepjes doen opdrachten naar het thema van het orkestweekend,‘the 70s’, dus opdrachten waren bijvoorbeeld het dansen op een nummer uit de jaren 70 of het beantwoorden van een korte quiz. Ook waren er de klassieke ‘gender-switch’ en een opdracht waarbij iemand uit het groepje zo veel mogelijk kleding aan moest trekken. Bij die laatste werd het record van ons laatste orkestweekend, 103, verbroken met 171. Best wel een prestatie!
De volgende dag werd iedereen vroeg gewekt door het groepje met ochtendcorvee. Na het ontbijt hadden we onze volgende repetitie, waarbij Jaap kwam dirigeren. Ook deze repetitie was erg succesvol. Elke dirigent merkte nieuwe dingen op aan stukken, dus er is altijd iets te leren! Nadat Jaap vertrokken was gingen we lunchen, waarna het tijd was voor het buitenspel. Hierbij werden verschillende kleuren ballonnen om enkels geknoopt, die de mensen van de andere teams (bepaald door de kleuren) kapot moesten trappen. Daarna deden we verstoppertje wat erg leuk was door de grootte van het terrein. Gelukkig had iedereen het hierbij ook erg naar hun zin. Na het buitenspel hadden we een rust. Er werd opgeruimd, Mario Kart gespeeld en gewacht op de volgende dirigent, Richard. Ook zijn repetitie was leuk en vernieuwend, aangezien hij zelf veel met slagwerk doet. Dat resulteerde in nieuwe tips op het gebied van dynamiek en ritme. Als avondeten die dag hadden we boerenkool, wederom gekookt door de orkestpapa en -mama. Na het eten was er nog een speciale ritmerepetitie, waarna ons orkestweekend was afgelopen. We hebben het allemaal echt heel erg naar ons zin gehad en hopen natuurlijk dat er volgend jaar weer een orkestweekend kan zijn!”

Hieronder een foto-impressie (foto’s: Hans Oonk) 

 

   

   

 

(7 december 2021)
We vierden met de hele vereniging (Speelgroep, Jong-AJO en AJO samen) Sinterklaas. Het samen vieren werd noodzakelijk door de avond-lockdown, maar bleek heel leuk uit te pakken.
Dat smaakt naar meer en we willen in de toekomst vaker activiteiten ontplooien met de hele vereniging (foto’s: Hans Oonk).

 

 

 

 

(1 november 2021)
De Apeldoornse amateurkunstsector stond op het podium van Theater Orpheus in Apeldoorn. Theatergroepen, vertellers, dansgroepen, orkesten, muzikanten, zangkoren en solisten brachten Coronanoroc op de planken. Een multidisciplinaire voorstelling waarin met een lach en een traan over de pandemie en de ontberingen die we hebben moeten doorstaan wordt verteld. AJO mocht dit pandemonium muzikaal begeleiden, met versterking vanuit het Apeldoorns Symfonieorkest en de Malletband van Muziekvereniging Prins Bernhard. Met bijna 150 artiesten op het podium was dit een unieke belevenis voor ons en voor het publiek.
Een sfeerimpressie (Foto’s: Hans Oonk).

 

 

 

 

   

 

(9 oktober 2021)

Viva la Musica! De jaarlijkse Play-in van de Apeldoornse Muziek Federatie AMF werd georganiseerd door onze vereniging, in cultuurcentrum Gigant. Bijna 40 muzikanten uit Apeldoorn e.o., van 8 tot 80 jaar, met een unieke veelheid aan instrumenten, hebben een dag hard werken afgesloten met een klinkend concert. Klik HIER voor de koperblazers die Brahms’ Hongaarse Dans spelen, ingestudeerd en gedirigeerd door koperdocente Anne de Groot, en voor alle muzikanten samen, met Clocks van Coldplay, in een bewerking van en onder leiding van onze dirigent Rob Kaptein. Muziekdocenten Gemma Scherpenzeel (houtblazers), Richard Woudenberg (slagwerk) en André de Graeff (strijkers, piano, harp) leidden sectie-workshops. We begonnen als een verzameling eenlingen, en eindigden als een warme orkestfamilie. Muziek maken doe je samen! Hieronder een foto-impressie (foto’s: René van Gerwen).

Het concert

   
Workshops slagwerk en strijkers/piano/harp

 
Workshop houtblazers en samen oefenen

  
Ook tijd om te ontspannen

 

(9 juli 2021)
Het AJO heeft het orkestjaar afgesloten met een gezellige barbecue. Veel dank aan Inge, Bor & Bor voor de gastvrijheid en de organisatoren voor al het regelwerk. Na een moeilijk Coronajaar was het extra leuk om informeel samen af te sluiten, bij te praten, met spelletjes, toeterende vrachtwagenchauffeurs, mooi weer en volop eten en drinken. Orkestleden hebben een gezonde eetlust: na afloop was de buffettafel vrijwel leeg. Nog een repetitie en dan begint de zomervakantie….  Lekker uitrusten en daarna: op naar een nieuw orkestjaar!

   

 

 

(30 juni 2021)
Wij hebben weer een ensemble! 
Vanavond hebben Inge, Constance,  Lisa (3 violen) en Isabella (cello), onder aanvoering van Noah, het diner van Rotaryclub Apeldoorn-Noord muzikaal omlijst. Ondanks de beperkte voorbereidingstijd en de recente herstart na een lange lockdown, mocht het resultaat er zijn. Met veel plezier kijken we terug op deze avond, en het smaakt naar meer. Naast de reguliere jeugdorkesten kunnen we vanaf nu weer ensembles van uiteenlopende samenstelling en omvang op aanvraag samenstellen. Heeft u iets te vieren of bespreken, zakelijk of privé, en zoekt u muzikale omlijsting? Neem dan contact met ons op  via info@a-jo.nl. 

 

 

(30 mei 2021)
We beginnen weer, vol plannen en ideeën. In een interview met Lisa en Isabella in de Apeldoornse Online krant Apeldoorn Direct, kijken zij met gemengde gevoelens terug op een bijzondere periode, en vertellen zij over onze toekomstplannen. Klik HIER voor het interview.

 

(16 mei 2021)
Vereniging Apeldoornse Jeugdorkesten: de Barbier met Corona laat van zich horen!

We hebben een lange periode niet kunnen repeteren. Maar we kunnen wel samen ieder voor zich muziek maken. En dan heeft Roos van alle ingezonden filmpjes dit fantastische resultaat gemaakt, met een hilarisch einde… . Bijna net zo leuk als fysiek samenspelen, maar toch kijken we uit naar samen spelen bij onze wekelijke repetities en optredens. We verwelkomen graag nieuwe leden. Speel je een instrument, neem dan contact op via info@a-jo.nl om eens vrijblijvend bij een repetitie te komen kijken; op woensdag 17 – 18 u voor de Speelgroep, op dinsdag 17 – 18 u voor het Jong AJO en dinsdag 18:4520:45 u voor het AJO. Ons motto: muziek maken doe je samen!  Klik HIER voor ons filmpje met het klinkende resultaat.

 

(17 november 2020)
Gigant was helaas twee weken op slot vanwege de landelijke verscherpte Coronaregels. Gelukkig konden we met onze leden tot 18 jaar toch repeteren in het gebouw van DAP in Apeldoorn. Een fijne plek om te repeteren, met veel ruimte en ventilatie.  DAP, bedankt voor jullie gastvrijheid!

 
Een deel van het JAJO te gast bij DAP

 
En daarna een deel van het AJO te gast bij DAP

 

(12 september 2020)
Het nieuwe orkestjaar is weer spetterend begonnen met de Jeugd Play-In! van de AMF (Apeldoornse Muziek Federatie), deze keer georganiseerd door onze vereniging. Met workshops, masterclasses, spelletjes, rappen, body music en uitvoeringen, onder leiding van  Manuela Verbeek, Aldert Glas en Rob Kaptein. In Gigant waren we de hele dag bezig, met als slot een avontuurlijke reis om de wereld met verteller en beren-dompteur Chris de Boer, met als motto: VIVA LA MUSICA. 
Hieronder een foto-impressie (foto’s: Chris de Boer en René van Gerwen)

 

 

 

 

 

 

(11 juli 2020)
Onze Speelgroep kan niet achterblijven: een mooi buitenoptreden bij Woonzorgcentrum De Loohof in Apeldoorn, onderdeel van Atlant. Het was droog, de zon scheen volop, en de bewoners en muzikanten genoten volop van de mooie muziek.
Een optreden met een lach en een traan, want onze Speelgroep dirigent Baukje van Schie nam afscheid, na meer dan 20 jaren! Gelukkig is er een waardige opvolger gevonden: dirigent en cellodocent Manuela Verbeek neemt na de zomervakantie het dirigeerstokje over.
Na afloop van het optreden van de Speelgroep kwam als verrassing voor Baukje een strijkkwartet van AJO-leden met AJO-dirigent Rob Kaptein als klarinet solist met drie jazzy nummers, eindigend met het bekende nummer ”Happy” , als toepasselijke afsluiting van dit bijzondere optreden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20200711_104413-1024x768.jpg  

 Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20200711_111001-1024x768.jpg

 

(30 juni 2020)
Eindelijk kunnen we weer repeteren op ons vertrouwde stekje. Dankzij de medewerking van Gigant konden  JAJO en AJO voor het eerst na 3 1/2 maand weer binnen repeteren. Het samen muziek maken voelde als vanouds en het vuur kwam al snel weer terug. En zelfs beter dan voorheen,  want de paar repetities in het weiland van gastvrije orkestouders hadden ons geleerd om stevig volume te produceren. We waren ook erg blij met een nieuwe cellist en een nieuwe slagwerker die onze orkestsfeer willen proeven. Het smaakte naar meer…. Komende twee dinsdagen zijn er ook weer normale repetities. in Gigant.  Uiteraard respecteren we ons eigen Corona Protocol en het protocol van Gigant, m,aar we zijn flexibel genoeg om toch fijn samen muziek te maken.

 

 

   

 
(foto’s: René van Gerwen)

 

(10 juni en 23 juni 2020)
Wat duurt het lang voordat we weer binnen mogen repeteren! De familie Valk was zo vriendelijk hun weiland beschikbaar te stellen voor repetities van JAJO en AJO. Met mooi weer buiten repeteren in een landelijke omgeving was een prachtige ervaring. Elkaar weer ontmoeten en samen muziek maken!

  


(Foto”s: Annet de Visser)

 

(13 juni 2020)
JAJO wil ook weer aan de slag! Op zaterdagmiddag is buiten opgetreden bij verzorgingshuizen van Dagelijks Leven in Apeldoorn. En weer was het mooi weer! Het is fijn te zien hoe blij en enthousiast de bewoners en de verzorgers op het optreden reageerden.

  

  
(foto’s: familie Heinsman)

 

(9 mei 2020)
De Apeldoornse Jeugdorkesten waren het zat om alleen maar online samen te komen, waarbij nauwelijks samen muziek kon worden gemaakt. Dat past niet bij ons moto: ”Muziek maken doe je samen!” Op verzoek van Atlant zijn we met 11 orkestleden uit het AJO muziek gaan maken bij twee zorglocaties in Beekbergen, in de aanloop naar Moederdag. Dat deden we voor de bewoners, hun naasten en de verzorgers, maar natuurlijk vonden wij het ook supereleuk om weer iets samen te doen. Het was buiten (met mooi weer), met heel veel ruimte en niet vrij toegankelijk voor publiek, waardoor we in goed overleg met gemeente en Atlant aan alle veiligheidsregels konden voldoen.

  

  
(Foto’s: René van Gerwen)

(14 februari 2020)
De Speelgroep trad op bij de SPMA muziekavond is Zaal Irene in Apeldoorn, onder leiding van Baukje van Schie, met een verrassend veelzijdig programma.

   

  

Ook Christien van Gerwen, een van de 1e violisten van het AJO, trad bij deze muziekavond op, begeleid door pianodocente Karin Volmer op de vleugel.
 
(Foto’s: René van Gerwen)

 

(7 -8 februari 2020)
Het jaarlijkse Orkestweekend voor AJO-leden was weer een unieke belevenis, vol met hard studeren, spelletjes en veel plezier maken tot diep in de nacht… Een weekend om nooit te vergeten!

 

(11 januari 2020)
Nieuwjaarsconcert Bubbels! samen met het Apeldoorns Symfonieorkest.
Met jong en oud samen muziek maken voor een uitverkochte zaal vol met enthousiast publiek.  Zo vier je samen een muzikaal nieuw jaar!
  

  

  

 
 
(11 oktober 2019)
Leerlingen van de Speelgroep, onder leiding van Baukje van Schie, spelen tijdens de feestelijke opening van winkelcentrum ANKLAAR in Apeldoorn.

 

(5 oktober  2019)
Wat een succes: het Play-in Muziekfestival voor jong en oud, georganiseerd door onze vereniging samen met het Apeldoorns Symfonie Orkest, gefaciliteerd door Gigant, onder auspiciën van de Apeldoornse Muziek Federatie AMF.
Om 10 u ’s ochtends kwamen ruim 40 individuele muzikanten naar Gigant, en om 3 u ’s middags was er een samenhangend orkest gegroeid. Ons motto: ”muziek maken doe je samen! ” werd hiermee in de praktijk gebracht. Dat ging uiteraard niet vanzelf; de hele dag was het hard werken in kleine groepen met ervaren repetitoren en gezamenlijke repetities onder leiding van onze vaste dirigent Rob Kaptein. De nadruk lag op de jeugd, maar daarnaast was er ook een beroep gedaan op oudere ervaren muzikanten. Mooi om te zien hoe jong en oud elkaar hielpen, van elkaar leerden en samen plezier maakten. Alle muziekpartijen waren gelukkig op verschillende niveaus beschikbaar; maatwerk dus. En dan het slotconcert in de grote Theaterzaal, vrij toegankelijk voor publiek. Op het programma stonden pittige stukken uit Finlandia van Sibelius, de Peer Gynt van Grieg, Carmen van Bizet en  de Abdelazer suite van Purcell.
Mensen die er niet waren, weten werkelijk niet wat ze gemist hebben. Het evenement was mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Apeldoorn en de bereidwillige medewerking van Gigant. Hieronder een foto-impressie.

 

  

Klik hier voor een deel uit Finlandia van Jean Sibelius

Klik hier voor een deel uit Abdelhazer suite van Henry Purcell

Klik hier voor een deel uit Peer Gynt van Edvard Grieg.

(Foto’s en filmpjes: René van Gerwen)

 

(28 oktober 2019)
Geheim!
Op zaterdag 28 september was het dan zover. De bruiloft van onze dirigent Rob Kaptein met zijn Annebeth. In het grootste geheim hebben we drie weken lang gerepeteerd met gastdirigent Jeffrey Wiesnekker. Op de grote dag zelf zijn we met bijna het hele orkest afgereisd naar de bruiloftslocatie in Drenthe en hebben daar voor Rob, Annebeth, hun kinderen en gasten opgetreden. Ze waren blij verrast met dit bijzondere huwelijkscadeau.

        
(Tekst en foto’s: Annet de Visser)

 

(22 en 23 juni  2019)
Culturele Plein Markt in/bij Theater Orpheus in Apeldoorn
Een marktkraam op zaterdag en een spetterende muzikale afsluiting op zondag, in de RABO-zaal van Theater Orpheus in Apeldoorn, door een selectie uit het AJO en het Apeldoorns Symfonie Orkest.


Gezellige drukte bij onze marktkraam op zaterdag, in de tuinen van Orpheus

 

 

 


Het optreden op zondag in de RABO zaal van theater Orpheus.

En twee filmpjes om na te genieten:
Klik hier voor Fandango & Alborada.
Klik hier voor muziek uit de film Frozen.
(Foto’s en filmpjes: Hans Oonk en René van Gerwen)

(22 juni  2019)
Junior Orkestendag Zwolle
Het Jong Apeldoorns Jeugdorkest is zaterdag 22 juni naar Zwolle geweest voor de Junior Orkestendag. Samen met twee andere Jeugdorkesten, De Jonge Vuurvogel en het Keuning Jeugd Orkest, werd er ’s morgens flink gerepeteerd in de Grote Kerk in Zwolle. ’s Middags waren de presentaties buiten voor de kerk. Te gast was de ‘Ridder Joris’ groep 5 van de Vrije school. Stralend mooi weer, veel publiek en enthousiaste orkestleden zorgden voor een mooie middag.  

 
Repetitie van alle orkesten ’s morgens           Presentatie Vrije School

 
Presentatie Jong Apeldoorns Jeugdorkest
 Presentatie De Jonge Vuurvogel, het Keuning Jeugd Orkest en het Jong Apeldoorns Jeugdorkest

(Tekst en foto’s: Annet de Visser)

 

(14 en 15 juni 2019)
Zomerconcerten in Zutphen en Apeldoorn
Het Antonio Ensemble uit Zutphen speelde samen met de Apeldoornse Jeugdorkesten, eerst in Zutphen (Vrije School) en een dag later in Apeldoorn (Gigant). Dit projectorkest “van A tot Z” speelde vol overgave en met veel saamhorigheid een gevarieerd en uitdagend programma, onder leiding van vaste dirigenten Jaap van Elst en Rob Kaptein. Een mooie muzikale afsluiting van een succesvol orkestjaar. En deze samenwerking met het orkest van Jaap krijgt zeker een vervolg… 

 

Deze keer een exclusief kijkje vanuit de coulissen van Theaterzaal Gigant.

 

 
(Foto’s: Hans Oonk en René van Gerwen)

 

(29 mei 2019)
Instrumentenparade  (2)
Zes orkestleden van het AJO hebben een bezoek gebracht aan groep 5 van de Eben-Haezerschool in Teuge, bij Apeldoorn. Nadat ze wat over hun instrument verteld hadden en na iets voorgespeeld te hebben, mochten de kinderen zelf ook de instrumenten proberen. Hoe leuk was dat! Sommige kinderen hebben wel drie keer alle instrumenten geprobeerd. De pauze werd vergeten…

 

 

 
(foto’s: Annet de Visser)

 

(23 mei 2019)
Instrumentenparade (1)
AJO- en JAJO- leden presenteren hun instrumenten in het kader van muziekonderwijs op basisschool Eben Haezer in Apeldoorn. De kinderen herkenden de orkestleden van Kids in Concert: een gezamenlijk optreden van AJO en groep 5 en 6, twee dagen geleden.  Bijzonder voor de kinderen om de instrumenten van zo dichtbij te zien en te horen. En mooi voor de orkestleden om hun prachtige muziekinstrumenten te mogen presenteren voor een hele klas aandachtige kinderen!
                                              
De dwarsfluit van de juf heeft minder kleppen en klinkt ook heel anders dan de klarinet

 
Noa en Anna-Marie (AJO) spelen samen viool       Samenspelen klinkt nog mooier

 
De piano is ook een snaarinstrument                                   En zoveel vragen…
(foto’s en teksten: Inge Valk)

 

(21 mei 2019)
Kids in concert!
Kinderen van de groepen 5 en 6 van de Eben-Haëzerschool locatie Apeldoorn en Teuge hebben samen met het Apeldoorns Jeugdorkest een concert gegeven in de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn. In de klassen was flink geoefend en dat was te merken! Er werd enthousiast muziek gemaakt. Ouders en belangstellenden hebben genoten van een mooi programma. Voor de kinderen was het een leuke manier om met een orkest samen muziek te maken. Voor het orkest een mooie gelegenheid om zich te presenteren.

 

 

(12 maart 2019)
Muzikale reis om de wereld met obs Meester Lugtmeijer en het Jong Apeldoorns Jeugdorkest
Een volle Theaterzaal van Gigant in Apeldoorn genoot van een bijzonder optreden. Het Leerorkest ‘’Playing2gether’’ en het Kinderdoor “Singit”, beide van  de Meester Lugtmeijer school, verzorgden samen met het Jong Apeldoorns Jeugdorkest het muziektheaterprogramma ‘’Rondje om de wereld’’, met facilitering door Gigant. De muzikanten namen het publiek muzikaal mee op een avontuurlijke tocht over de aardbol. Vanaf de sterren daalden ze af, langs een slangenbezweerder in India, de West Side van New York, een Pierrot onder de Franse maan, en nog veel meer. Een zeer geslaagde samenwerking van de Apeldoornse jeugdorkesten met een basisschool, die near meer smaakt.
Het radio-interview van RTV-Apeldoorn met kinderen van beide orkesten kun je hieronder beluisteren.

 

 

 

 
(foto’s: René van Gerwen)

 

(15 februari 2019)
Orkestweekeinde  2019
Op vrijdagmiddag 15 februari begon voor het AJO het jaarlijkse orkestweekeinde, deze keer in het ABK-huis te Hall. Een combinatie van hard studeren, spelletjes, wandelen, weinig slaap en heel veel gezelligheid. Op  de zaterdagmiddag kwamen gastdocenten Lenneke Dijkens (strijkinstrumenten) en Eva Beunk (blaasinstrumenten) om intensieve en inspirerende workshops te verzorgen, met improvisaties op een Hawaii thema en variaties op Eine Kleine Nacht Musik. Met dank aan Ilse voor het mooie verslag en de foto’s. 

 

 

 

 

 

 

 

(8 februari 2019)
Speelgroep bij jaarlijkse SPMA leerlingenuitvoering 

Op dit jaarlijkse concert van de SPMA (Samenwerkende Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn) in gebouw Irene in Apeldoorn, mocht onze Speelgroep, aangevuld met 2 leden van ons Jong-AJO, onder leiding van vaste dirigent Baukje van Schie het concert openen met 7 stukken. Heel toepasselijk werd geopend met een Preludium, en afgesloten met De Groetos. Enthousiast lieten we horen hoe leuk het is om in een orkestje te spelen. De Speelgroep is bedoeld voor kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar die toe zijn aan het spelen in een orkestje. Lijkt het je leuk om eens vrijblijvend te komen kijken bij de Speelgroep? We oefenen elke dinsdagmiddag in GIGANT in Apeldoorn, van 17.00 uur tot 18.00 uur. Als je eens wilt komen kijken,  dan kun je dat laten weten via info@a-jo.nl.
Hieronder zie je de Speelgroep in actie.

 

 
(foto’s: René van Gerwen)

 

(19 januari 2019)
Bubbels & Vuurwerk!
Het was een groot feest in zaal De Hofstad in Apeldoorn! Een uitverkochte zaal, enthousiast publiek, spetterend vuurwerk door bijna honderd gepassioneerde muzikanten, geleid door vijf dirigenten: wat een fantastische manier om het nieuwe jaar in te luiden! Ons motto: ”Muziek maken doe je samen” was hier helemaal van toepassing. Samen met de fanfare en het slagwerkensemble van Muziekvereniging Prins Bernhard muziek maken op een gigantisch groot podium, in een zaal met een overweldigende akoestiek. Na een ”amuse” van de Speelgroep o.l.v. Baukje van Schie, de gezamenlijke eerste maten onder aanvoering van gelegenheids-Maestro Detlev Cziesso, wethouder van Apeldoorn, speelden de diverse orkesten gezamenlijk en afzonderlijk. En na afloop een glas bubbels voor iedereen, om te proosten op het nieuwe jaar en de mooie samenwerking, die naar meer smaakt.

Hieronder impressies van dit evenement.

Het AJO en JAJO, versterkt met blazers en slagwerkers van Muziekvereniging Prins Bernhard, spelen een medley van thema’s uit James Bond 007 films, o.l.v. Rob Kaptein. Voor een filmpje, klik HIER.

Alle orkesten spelen gezamenlijk de Alborada uit de Cappricio Espagnol van Nicolaj Rimski-Korsakov, o.l.v. Rob Kaptein en Robbert Houtkamp. Voor een filmpje, klik HIER.

Alle orkesten spelen gezamenlijk de traditionele Radetzky mars van Johann Strauss Sr., o.l.v. Jeffry Wiesnekker en Robbert Houtkamp. Voor een filmpje, klik HIER.

Hieronder een foto-impressie van Bubbels & Vuurwerk!

 

 

 

  

  
(foto’s en films: Annet de Visser, Hans Oonk en René van Gerwen)

 

(18 december 2018)
Speelgroep onder de boom

Op dinsdagmiddag 18 december gaf de Speelgroep een sfeervol kerstconcert op het huiskamerpodium van Gigant, bij de mooi versierde kersboom. Het publiek genoot van de jonge musici die onder leiding van vaste dirigent Baukje van Schie  een mooi kerstprogramma ten gehore brachten.  Dat was meteen een goede voorbereiding voor het Nieuwjaarsconcert, dat op 19 januari plaatsvindt (zie de Agenda voor details).  

 

(foto’s: René van Gerwen)

 

(6 oktober 2018)
Orkesten DoeDag

Op zaterdagmiddag 6 oktober deden ruim 40 leden en introducés mee aan onze Orkesten DoeDag, in het teken van ons verenigingsmotto: muziek maken doe je samen.
In kleine groepen volgden alle deelnemers vier Workshops.

  • Van toeten en blazen op goed koper (over koperblaasinstrumenten, in het bijzonder de trompet), door Eva Beunk, trompettist en student compositie en trompet aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
  • Inkijk in het f-gat (over strijkinstrumenten, met name de cello), door Manuela Verbeek, docent cello in Apeldoorn, Arnhem en Deventer, en tevens cellist.
  • Slagwerk goed gestemd, ongestemd of ontstemd (wat ieder orkestlid moet weten over de grote diversiteit aan slaginstrumenten), door Richard Woudenberg, slagwerker en docent slagwerk bij diverse (jeugd)orkesten.
  • Dirigeren voor dummies (wat ieder orkestlid moet weten over dirigeren), door Rob Kaptein, vaste dirigent van onze Jeugdorkesten en diverse koren, en tevens klarinettist.

De deelnemers konden zelf ervaren hoe moeilijk het is om een mooie toon uit een trompet te krijgen, wat er allemaal komt kijken bij het bespelen van een cello, hoe slagwerk de ”motor” van een orkest vormt en wat voor mysterieuze geluiden met slagwerk te maken zijn, en wat de fijne kneepjes van het dirigeervak zijn.

 

 

Vervolgens konden alle deelnemers bij het Praktijklab de ervaringen van de Workshops samen in de praktijk brengen in de Theaterzaal van Gigant. Onder leiding van vaste dirigent Rob Kaptein werd hard gewerkt aan een aantal orkeststukken, waarbij de Workshopleiders waardevolle verbetertips geven. Het enthousiaste publiek genoot ervan hoe het orkest daarbij groeide en steeds beter samenwerkte, met verbluffend resultaat. Een middag hard werken waarbij we veel hebben geleerd en veel plezier hebben gehad!

 

(foto’s: Annet de Visser en René van Gerwen)

 

(1 september 2018)
Bloeiend! Festival
De opening van het nieuwe orkestseizoen bestond uit een optreden bij het Bloeiend! Festival, in het auditorium van CODA Museum  in Apeldoorn. Onze repetities zijn nog niet begonnen, en toch al weer optreden, met een niet-volledig orkest en met een groot aantal orkestleden in nieuwe posities en in andere orkesten van onze vereniging.  Maar met zoveel speelplezier gaat het altijd goed. Orkestleden en publiek hebben genoten. En nu op naar het volgende evenement: de Orkesten DoeDag op zaterdagmiddag 6 oktober.
Hieronder een foto-impressie.

 

 

(foto’s: René van Gerwen)

 

(28 augustus 2018)
Nieuwe bestuursleden
Onze twee jeugdbestuursleden Sieneke Valk en Jacomijn Goedvree hebben zich helaas moeten terugtrekken vanwege studie en drukke bezigheden. Gelukkig zijn twee leden bereid gevonden om hun plaatsen in te nemen: Robert van der Lelie en Jean Auguste van Willigen zijn de nieuwe jeugdbestuursleden. Sieneke en Jacomijn: bedankt voor jullie inzet; Robert en Jean Auguste: welkom in het bestuur! 

 

(3 juli 2018)
Zomerconcert 
Ons eerste verenigingsjaar is al weer voorbij. We kijken terug op een fantastisch jaar, vol met nieuwe initiatieven en veel muziekplezier (op deze Nieuwspagina staat het chronologische overzicht, met veel foto’s en filmpjes). Met het Zomerconcert hebben we het jaareinde gevierd, in de Theaterzaal van GIGANT in Apeldoorn. De drie orkesten van de vereniging, met daarbij als gasten het Strijkorkest, een ensemble van Baukje van Schie. Alle vier orkesten hebben laten zien aan het publiek wat ze zoal in hun mars hebben, onder leiding van onze vaste dirigenten Baukje van Schie en Rob Kaptein. En als slot de vier orkesten samen op het podium. Hieronder een foto-impressie.

  

 

(foto’s: Annet de Visser)

 

 

(24 juni 2018)
730 kinderen in een groot symfonieorkest in Archeon! 
Zondag 24 juni was het JAJO in Museumpark Archeon in Alpen aan den Rijn bij het Juniorensymfonieorkesten Spektakel. Maar liefst 21 jeugdorkesten uit alle hoeken van Nederland, 730 kinderen in de leeftijd tot 14 jaar. Het JAJO trad op, samen met het Keuning Jeugdorkest uit Assen. En op het eind een optreden met een mega-orkest van 730 kinderen. Een unieke belevenis voor iedereen die daarbij aanwezig was.
Klik HIER voor de video van dit Spektakel.

 

(9 juni 2018)
50 jaar Culturele Pleinmarkt bij Orpheus in Apeldoorn 

Zaterdag 9 juni hebben het Apeldoorns Jeugdorkest en het Jong Apeldoorns Jeugdorkest samen gespeeld op het buitenpodium bij theater Orpheus, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de jaarlijkse Culturele Pleinmarkt. Mooi weer, enthousiaste orkestleden en publiek maakten het tot een groot succes. Ook de organisatie was vol lof en heeft gevraagd of we volgend jaar weer meedoen! Voorafgaand aan het optreden speelde het strijkersensemble in de foyer en buiten in het theaterpark. Ook daarbij genoot het publiek.
Hieronder een foto-impressie van het orkestoptreden en het strijkensemble.

 

 

 

 (foto’s: Annet de Visser en René van Gerwen)

 

(14 april 2018)
25 jaar SPMA: gefeliciteerd! 

Zaterdag 14 april 2018 vierden de Samenwerkende Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn (SPMA) hun 25e verjaardag. Een hele dag vol muzikale feestelijkheden in theater Orpheus in Apeldoorn.
Het AJO en het JAJO luisterden dit festijn op met een bruisend concert in de centrale hal, onder leiding van onze vaste dirigent Rob Kaptein. Er werd volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om op een stoel tussen onze musici plaats te nemen, of om als gastspeler mee te spelen. Zelfs een cameraman van RTV Apeldoorn ging met zijn ”instrument” tussen de musici zitten! Een mooi concert met veel en enthousiast publiek. Hopelijk smaakte de unieke ervaring om tussen ons musicerende orkest te zitten naar meer en komen jongeren een kijkje nemen bij onze repetities, op dinsdag in GIGANT in Apeldoorn; JAJO van 17.00 tot 18.00 u en AJO van 18.45 tot 20.45 u. Je kunt je hiervoor opgeven via info@a-jo.nl.
Hieronder een foto-impressie en twee filmpjes van de twee orkesten, gezamenlijk in actie.

Voor een filmpje met De Moldau van Smetana, klik HIER.

Voor een filmpje met The bare necessities uit Jungle Book, klik HIER.

 

 

 

 

  (foto’s en filmpjes: René van Gerwen)

 

(22 maart 2018)
Speelgroep bij jaarlijkse SPMA voorspeelavond 

Vrijdag 22 maart was de jaarlijkse voorspeelavond van de SPMA (Samenwerkende Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn) in gebouw Irene in Apeldoorn, met optredens van leerlingen van SPMA docenten. Onze Speelgroep heeft onder leiding van vaste dirigent Baukje van Schie enthousiast laten horen hoe leuk het is om in een orkestje te spelen. Er is een opname van de avond gemaakt door RTV Apeldoorn en deze wordt op 5 april verschillende keren uitgezonden. De Speelgroep is bedoeld voor kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar die toe zijn aan het spelen in een orkestje. Lijkt het je leuk om eens te komen kijken bij de Speelgroep? We oefenen elke dinsdagmiddag in GIGANT in Apeldoorn, van 17.00 uur tot 18.00 uur. Je kunt je hiervoor opgeven via info@a-jo.nl.
Hieronder zie je een deel van de Speelgroep in actie.

(foto: Annet de Visser)

 

(10 maart 2018)
AJO bij Nationaal Concours voor jeugd-symfonieorkesten in Ede
Een grote stap in de ontwikkeling van ons jeugdorkest: het AJO deed voor het eerst mee aan het landelijk concours voor jeugdorkesten! Zes jeugdorkesten lieten zich van hun beste kant zien. Het AJO met een ambitieus nieuw programma. We gaan helaas niet door naar de finale, maar hebben wel een gezellige, leerzame en onvergetelijke dag beleefd, in het mooie en sfeervolle Akoesticum in Ede. Tussen de bedrijven door deden we ook nog mee aan een componeer-workshop, waarvan de resultaten aan het eind van de dag ten gehore werden gebracht. Al met al een unieke ervaring; volgende keer doen we weer mee!
Hieronder een foto-impressie.
Eerst de generale repetitie:

 

Daarna de uitvoering voor de jury en het publiek:

 

 

  (foto’s: René van Gerwen)

Klik hier als je alle zes orkesten in actie wilt bekijken.

 

(6 februari 2018)
Jeugdorkest op school
Met het JAJO waren we te gast op de Willem van Oranjeschool in Apeldoorn waar we hartelijk zijn ontvangen. Voor kinderen, ouders en leerkrachten hebben we muziek gemaakt en verteld over het orkest. Kinderen van school zaten tussen de orkestleden en meester Niek speelde mee met zijn gitaar. Dat klonk goed! ”Jeugdorkest op school” is ontzettend leuk voor leerlingen en onze orkestleden. Scholen kunnen daarmee concreet invulling geven aan de wens, en morele plicht, om op school iets met muziek te doen: ”Jeugdorkest op school” inspireert en stimuleert leerlingen om actief met muziek bezig te zijn. Schoolleiders en leerkrachten van basis- en middelbare scholen in de regio Apeldoorn kunnen hiervoor contact met ons opnemen via info@a-jo.nl. Voor een kennismaking nodigen we kinderen, jongeren en leerkrachten van harte uit om bij onze openbare repetities op dinsdag te komen kijken en te ervaren hoe leuk het is om samen muziek te maken; graag vooraf per email aanmelden, dan sturen we de details.
Hieronder een foto-impressie van het optreden op de Willem van Oranjeschool.

 

 

 

(26 en 27 januari 2018)
Orkestweekeinde 2018
Het jaarlijkse orkestweekeinde van het AJO is helaas alweer achter de rug. We kijken terug op een paar ontzettend leerzame en gezellige dagen, die mede een voorbereiding vormden op het Nationaal Concours in maart. Onder muzikale leiding van onze dirigent Rob Kaptein en intensieve begeleiding van de zeer competente orkestmama’s Emma en Sanne verliep alles gesmeerd. Jaap van Elst, viooldocent in Zutphen, was dit jaar bij ons te gast en heeft flink gerepeteerd met de violen. Het thema was ‘Detective’: de orkestleden werden niet alleen uitgedaagd op muzikaal gebied, maar werden ook getest op sluwheid, creativiteit, samenwerking en zelfs hun afwastalenten; één van de opdrachten was: zoveel mogelijk kleding aantrekken bij een groepslid…

Al met al kijken we met heel veel plezier terug op ons weekeinde.  Hieronder een foto-impressie.

 

 

 

(14 januari 2018)
Bubbels!
Helaas, de bubbels zijn uitgebubbeld en ons nieuwjaarsfeest is alweer voorbij…

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd muzikaal evenement!: ons Nieuwjaarsconcert BUBBELS! samen met het Apeldoorns Symfonie Orkest, in de grote zaal van de Hofstadkerk, een van de beste concertzalen in Apeldoorn. De vier orkesten, met in totaal ruim negentig musici, stonden onder aanvoering van onze drie dirigenten Baukje van Schie, Rob Kaptein en Alexej Pevzner. Het samenspeelplezier werkte aanstekelijk op het publiek, dat enthousiast meedeed. Allemaal samen hebben we laten zien wat er bereikt kan worden als je verbinding zoekt met anderen. En hoe leuk en inspirerend het is als jong en oud samen naar een gemeenschappelijk doel toewerken. Deze  samenwerking tussen de Vereniging Apeldoornse Jeugdorkesten en het Apeldoorns Symfonie Orkest smaakt naar meer; de besturen gaan samen overleggen over toekomstige gezamenlijke activiteiten. Julie horen nog van ons…  Hieronder kunt u ons tijdens het concert zien en horen spelen (foto’s en films: Annet de Visser en Hans Oonk).

Voor een filmpje met twee ”amuses” door de Speelgroep o.l.v. Baukje van Schie, klik HIER.

JAJO, AJO en ASO spelen de mars uit opera Carmen van Bizet, o.l.v. Rob Kaptein. Voor een filmpje, klik HIER.

JAJO, AJO en ASO spelen de Moldau uit Mijn Vaderland van Smetana, o.l.v. Alexej Pevzner. Voor een filmpje, klik HIER.

Hieronder een foto-impressie van BUBBELS!

 

 

 

 

 

 

  0

 

(10 januari 2018)
Interview met Jean Auguste en Joep voor RTV Apeldoorn
Op 10 januari 2018 om 15:00 u was er in het live radioprogramma Matinee van RTV Apeldoorn een interview met orkestleden Jean Auguste van Willigen en Joep Vogtlander, samen met Tom Bosma, bestuurslid van het Apeldoorn Symfonie Orkest.
Zij vertelden vol enthousiasme over het gezamenlijke Nieuwjaarsconcert Bubbels! op 13 januari, aanvang 19.30 u, zaal Hofstadkerk, Hofveld 52 in Apeldoorn. Een unieke belevenis met vier orkesten, meer dan 90 musici van 8 tot 80 jaar en een gevarieerd programma met als spetterende uitsmijter een medley van welbekende thema’s uit de films van James Bond. Na afloop van het concert zullen we met het publiek en elkaar de glazen heffen om te proosten op het nieuw jaar! Er zijn nog kaarten verkrijgbaar, aan de balie van GIGANT, Nieuwstraat 377 Apeldoorn, website GIGANT (www.gigant.nl/podium/), en voor aanvang aan de zaal. Toegang: 8,50 (3,50 voor kinderen t/m 12 jaar). Het interview kun je hieronder beluisteren.

 

(7 januari 2018)
Een groot(s) muzikaal nieuwjaarsfeest in theater Orpheus in Apeldoorn!
Leden van de Apeldoornse Jeugdorkesten (JAJO, AJO), aangevuld met leden van het Apeldoorns Symfonie Orkest, verzorgden het voorprogramma van het feestelijke Nieuwjaarsconcert van het JeugdOrkest Nederland (JON) in Theater Orpheus, Apeldoorn. De bezoekers van het concert van het JON werden aangenaam verrast door onze muzikale ontvangst in de foyer van het theater. Orkestleden van het JON schoven spontaan aan en maakten het feest nog groter. De Apeldoornse musici hadden vooraf een ”Meet & Greet” met de JON-leden, en zaten ook nog op de voorste rijen te genieten van het concert van het JON. Dank aan het JON voor de gastvrijheid! Hieronder een foto-impressie van het voorprogramma in de foyer (foto’s: Roelof Rump).

 

 

 

(18 december 2017)
Maestro! voor 3FM Serious Request: zaterdag 16 december, 14.30 uur in CODA Museum, Apeldoorn.
Het feest is over…  Jammer dat het weer voorbij is. Maar we kunnen terugkijken op een zeer geslaagd evenement, dankzij de inzet en prestaties van onze 5 maestro’s, in volgorde van opkomst: presentator/acteur Aernout Pleket, professor Joke van Saane, rapper Dani, schrijfster Nanda Roep en onze burgemeester John Berends: applaus! Samen met het deskundigenpanel, vaste dirigenten, presentator, de acteurs, CODA, GIGANT, de gemeente Apeldoorn, alle andere vrijwilligers en niet te vergeten de kinderen en jongeren van de Speelgroep, het Jong Apeldoorns Jeugdorkest en het Apeldoorns Jeugdorkest, hebben we de wereld laten zien wat er bereikt kan worden als je verbinding zoekt met anderen. En daarmee is ook nog een mooi bedrag voor 3FM Serious Request opgehaald. Dat wordt op dinsdag 19 december aangeboden bij het Glazen Huis op het Marktplein in Apeldoorn, door een delegatie uit de orkesten die daarbij ook muziek gaat maken. Iedereen is daarbij van harte welkom. We hopen dat Maestro! een opmaat is geweest voor tal van toekomstige muzikale activiteiten, om alle verbindingen die bij dit evenement zijn gelegd tot verdere bloei te brengen.

Hieronder een foto-impressie.

 

 

 

 

 

 (foto’s: Roelof Rump)

En om maestro Nanda Roep in actie te zien, klik  HIER.

 

(23 november 2017)
Maestro! voor 3FM Serious Request: zaterdag 16 december, 14.30 uur in CODA Museum, Apeldoorn.
Nog 3 weken en dan is het zover: Maestro! Het Serious Orkest voor 3FM Serious Request laat zich dirigeren door vijf bekende Apeldoorners. De Maestro’s die het orkest en publiek zullen proberen te betoveren zijn onze burgemeester John Berends, rapper Dani, schrijfster Nanda Roep, presentator/acteur Aernout Pleket en Joke van Saane, hoogleraar Godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Een deskundigenpanel, bestaand uit Arjen Davidse (directeur GIGANT), Miranda van Drie (directeur NJO) en Rob Kapitein (dirigent Apeldoornse Jeugdorkesten), geeft aanwijzingen en tips die de Maestro’s tijdens het optreden kunnen toepassen. Het publiek is getuige van het proces van vereniging tussen dirigent en orkest; een verwijzing naar het thema van Serious Request 2017: de hereniging van kinderen en ouders. Het Serious Orkest voor 3FM Serious Request is samengesteld uit het Jong Apeldoorns Jeugdorkest en het Apeldoorns Jeugdorkest, De Speelgroep, onder leiding van dirigent Baukje van Schie krijgt een speciale rol bij de ontvangst van het publiek. Een aantal straattheateracteurs mengt zich onder het publiek om bezoekers tot een donatie te verleiden. Presentator en stadsdichter Aad van der Waal leidt het geheel in goede banen. CODA Museum biedt vanaf 14.30 uur gratis toegang. Komt allen naar dit unieke spektakel en neem familie en vrienden mee!  Voor meer info en d
onaties, klik hier voor onze A-JO Actiepagina 3FM-Serious Request.  

 

(5 november 2017)
En weer een online artikel over de Vereniging!
In online krant Apeldoorn Direct is een uitgebreid artikel verschenen over onze vereniging en onze actie: Serious Orkest voor Serious Request: Maestro!, op 16 december om 15 u in CODA museum te Apeldoorn, met de burgemeester van Apeldoorn als een van de Maestro’s!  klik hier voor het artikel en de serie mooie foto’s.

 

(28 oktober 2017)
Ensemble uit AJO bij 500 jaar reformatie
Zaterdagmiddag 28 oktober jl. zorgde een strijkensemble bestaande uit leden van het AJO voor de muzikale omlijsting van een Diosputatie over Luther en de ”Sorrycultuur”, ter gelegenheid van 500 jaar reformatie, in de Victorkerk in Apeldoorn.
Hieronder een foto-impressie.

   

 

 

(24 oktober 2017)
Jong AJO op school
Dinsdagmiddag 24 oktober jl. was het zover. Leerlingen van de Eben-Haezerschool in Aoeldoorn mochten hun instrument meenemen naar school en meespelen met het Jong AJO. Ze kregen een plaatsje tussen de orkestleden en er werd samen muziek gemaakt. Maar ook zonder instrument was het leuk. Onder leiding van onze dirigent Rob Kaptein werden ook ritme oefeningen gedaan. Er werd flink geklapt en gestampt op school. Speel je een instrument en wil je eens langs komen op onze repetities op dinsdagavond, neem dan contact op met info@a-jo.nl. Schoolleiders en leerkrachten van andere scholen in de regio Apeldoorn kunnen ook contact met ons opnemen voor een vergelijkbare activiteit op hun school.

Hieronder een foto-impressie.

   

   

 

 

(14 oktober 2017)
De Apeldoornse Jeugdorkesten en 3 FM Serious Request
In online krant Apeldoorn Direct is een uitgebreid artikel met 11 foto’s verschenen over onze plannen voor Serious Request. We laten ons inhuren tegen betaling, en we organiseren op 16 december om 15 u in museum CODA te Apeldoorn een Maestro! evenement. Klik hier voor het volledige artikel en de foto’s. En klik hier voor onze A-JO Actiepagina 3FM-Serious Request.

 

(14 september 2017)
De Vereniging Apeldoornse Jeugdorkesten is een feit!
Na maanden van voorbereiding is de Vereniging Apeldoornse Jeugdorkesten officieel opgericht. Op 14 september 2017 hebben de kersverse bestuursleden de Akte van Oprichting getekend, waarna er geproost werd op een stralende toekomst van de jeugdorkesten. En nu met volle kracht verder met het organiseren van leuke activiteiten en werven van nieuwe leden.

Vlnr: Jan Cirpka, Sieneke Valk, Robert van Kessel en René van Gerwen; niet op de foto: Annet de Visser en Jacomijn Goedvree.

 

(9 september 2017)
We zijn weer begonnen! Orkestendag bij Gigant
Hoe leuk was het om samen muziek te maken op de Orkestendag! Onder enthousiaste leiding van de dirigenten Baukje van Schie en Rob Kaptein en met hulp van docenten werd er flink geoefend met nieuwe muziekstukken. De workshop Body Percussion zorgde voor een actief en swingend intermezzo. En als afsluiting het presentatieconcert voor ouders en belangstellenden in de theaterzaal van Gigant, met afwisselend repertoire, veel enthousiasme en plezier. Ongelooflijk knap wat de muzikanten, dirigenten en docenten al na één dag samen repeteren hebben weten te bereiken! Een zeer geslaagde dag, met een aantal nieuwe gezichten die we hopelijk als leden welkom kunnen heten. Met zo’n begin belooft het een geweldig seizoen te worden…
Hieronder een foto-impressie van de Orkestendag

   

   

 

En als je wilt horen en zien hoe goed de eindpresentatie was:
klik hier om het filmpje te starten 

 

(4 september 2017)
Interview met Sieneke en Mariëlle voor RTV Apeldoorn
Op 4 september om 15:45 u was er in het live radioprogramma Matinee van RTV Apeldoorn een interview met orkest- en bestuurslid Sieneke Valk en orkestlid Mariëlle Bos.
Zij vertelden vol enthousiasme over de Apeldoornse Jeugdorkesten, de komende Orkestendag op zaterdag 9 september en de plannen voor Serious Orkest voor 3FM Serious Request, met op de achtergrond de opzwepende A-JO klanken van de Pirates of the Caribbean. Het interview kun je hieronder beluisteren.

 

(27 augustus 2017)
Feest in winkelcentrum de Oranjerie in Apeldoorn
Wat een feest was het tijdens de openbare repetitie in de Oranjerie op 27 augustus! Het enthousiaste publiek deed volop mee met een selectie uit onze orkesten AJO en JAJO. En dan was er ook nog versterking van Lea van der Heijden (altvioliste) en Nigel Menting (violist), twee kanjers uit het JON (JeugdOrkest Nederland), alles onder leiding van onze bevlogen dirigent Rob Kaptein.

Deze spetterende happening was onderdeel van het festival Bloeiend!, georganiseerd door Gigant, markant in cultuur.

 

 

 

(5 september 2017)
Start repetities
Op 5 september beginnen alle orkestleden van de drie orkesten weer met de orkestrepetities. Maar daarvoor is er al de openbare repetitie tijdens het festival Bloeiend! in en bij GIGANT, markant in cultuur, op zondag 27 augustus. Zie de Agenda-pagina voor de details. Maar eerst genieten van een welverdiende vakantie!

 

(30 juni 2017)
Bestuur!
We hebben een bestuur gevonden om de Apeldoornse Jeugdorkesten (Speelgroep, Jong-AJO en AJO) vorm te geven: Annet de Visser, René van Gerwen, Jan Cirpka en Robert van Kessel, aangevuld met orkestleden Sieneke Valk en Jacomijn Goedvree. Dit bestuur zal zorgen voor een naadloze doorstart van de orkesten in het nieuwe orkestseizoen, met tal van activiteiten en uitvoeringen.

 

(30 juni 2017)
3FM Serious Request
Wij komen in actie voor 3FM Serious Request! Dit jaar staat het Glazen Huis in Apeldoorn en ook wij dragen ons steentje bij. Klik hier voor A-JO Actiepagina 3FM-Serious Request.  We gaan zelf acties bedenken en laten ons ook inhuren voor optredens. Dit kan vanaf begin september, met de apotheose in december. Interesse? Stuur nu meteen een mail naar SR@A-JO.nl. Donaties zijn ook altijd welkom. Klik dan op onze Actiepagina op de knoppen ‘Doneer!’, of ‘Stuur donatieverzoek’.  En niet vergeten: deel deze actie met je al vrienden, via de knop ‘Deel actie’!

Het A-JO bedankt je seriously!

 

(20 juni 2017)
Feestelijk zomerconcert
Wat een feest was het zomerconcert van onze drie orkesten. Samen met het strijkorkest (o.l.v. Baukje) en de Twinkels (o.l.v. Marieke) zijn er prachtige muziekstukken ten gehore gebracht voor een zeer volle zaal. Fijn dat er ondanks de hitte en de avondvierdaagse toch zoveel enthousiaste mensen naar het concert zijn gekomen.
Naast het muziekfestijn was er nog meer te vieren. Tussen de klassieke stukken en de filmmuziek door, zijn het nieuwe (nog niet voltallige) bestuur én deze website aan het publiek gepresenteerd.
Een zeer geslaagde muzikale afsluiting van het orkestseizoen. Na de BBQ voor alle orkestleden van het AJO en JAJO volgende week, kijken we al weer uit naar het eerste optreden van het seizoen 2017-2018. Dan kunt u weer genieten van het JAJO en AJO op 27 augustus bij het Gigant festival Bloeiend! Zie de pagina Agenda & Optredens voor wat we nog meer van plan zijn…

 

(10 juni 2017)
Het is zover!
Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan: de Apeldoornse Jeugdorkesten hebben een eigen website! Een mooi platform om informatie te verschaffen aan (aspirant) leden, hun ouders/verzorgers, muziekdocenten, sponsoren/donateurs en andere belangstellenden.
Zeer noodzakelijk in deze turbulente tijd. Door de fusie tussen Markant en Gigant verandert er aan het eind van seizoen 2016-2017 namelijk veel achter de schermen van de Apeldoornse Jeugdorkesten. Gelukkig gaan de repetities en overige activiteiten gewoon door en blijven we gezellig samen muziek maken. En we kijken ook al met veel plezier uit naar het volgende seizoen, waarin de Apeldoornse Jeugdorkesten niet meer onder Markant vallen, maar op eigen benen zullen staan.