Organisatie & Bestuur

Na de fusie van Markant en Gigant zijn de Apeldoornse Jeugdorkesten op 14 september 2017 omgezet in een zelfstandige vereniging, met als bestuur: Annet de Visser, René van Gerwen, Jan Cirpka (penningmeester) en Robert van Kessel (voorzitter), aangevuld met jeugdbestuursleden Robert van der Lelie en Jean Auguste van Willigen. Het bestuur werkt intensief samen met Gigant, markant in cultuur, en uiteraard met onze beide dirigenten en de muziekdocenten uit de regio.

De artistieke leiding wordt verzorgd door twee dirigenten: Baukje van Schie (Speelgroep) en Rob Kaptein (JAJO en AJO).

Baukje van Schie leidt de Speelgroep. Daarnaast is zij viool- en altviooldocent, leidt ze enkele strijkorkesten met beginnende violisten en is zij lid van inspirerende netwerken: de samenwerkende muziekdocenten van Apeldoorn (SPM-A) en het nieuwe collectief Art House Apeldoorn’ (AHA) met kunstvakdocenten van Gigant.
Baukje begon met vioolspelen toen ze 9 jaar was. Zij studeerde Ontwikkelingspsychologie te Groningen (1982), en studeerde in Enschede af als Docerend Musicus Viool, met bijvakken Altviool en Piano (1987). Baukje volgde bijscholingen op het gebied van lesgeven aan jonge kinderen, kinderen met leerproblemen (dyslexie, autisme), het vakdiploma AMV (Algemene Muzikale Vorming), intervisie, ensembleleiding en dirigeren, en Alexandertechniek voor meer bewust bewegen. Haar grootste drijfveer en inspiratiebron is en blijft het samen met leerlingen en collega’s aan muzikale ontwikkeling werken.

Rob Kaptein is dirigent van het JAJO en AJO. Daarnaast heeft hij drie vaste koren onder zijn hoede en is hij vader van een jong gezin. Vol enthousiasme leidt hij de wekelijkse repetities en onze concerten.
Rob heeft klarinet gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en Koordirectie aan datzelfde instituut. Hij heeft er altijd van gedroomd om dirigent te worden. Hij begon zijn droom te verwezenlijken toen hij 17 was en delen uit Mozart’s Requiem met het NoordHollands JeugdOrkest ten gehore bracht. Rob wil oude muziek graag levend houden, bijvoorbeeld door deze in educatieve programma’s en/of op prikkelende wijze over te brengen. Dat hoeven geen lange, zware stukken zijn. Een vluchtige impressie maakt oude muziek ook toegankelijk voor jongeren die meer gewend zijn aan snelle, nieuwe media en korte filmpjes op Youtube.